Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Wonen in een voormalige noodkerk

  • 10 november 2021
  • Projecten van Gertie

Als ontwerper werd ik onlangs gevraagd naar de bouwoplossingen voor een woonhuis. Maar niet zomaar een woonhuis, een bijzonder woonhuis met een verhaal. Dit woonhuis is namelijk gebouwd als noodkerk, direct na de Tweede Wereldoorlog. Zoals de meeste mensen weten, zijn er aan de grens van Duitsland-Nederland (met name in Limburg) veel kerken verloren gegaan. Daarom ontstonden er noodkerken welke later als woonhuis verkocht werden. Zo ook dit pand.

Ruim van opzet met hier en daar een element (helaas te weinig) dat toch nog naar zijn historie verwijst. 

Hier werd door de gemeenschap tientallen jaren gedoopt, gerouwd en getrouwd. 

Na de bouw van de huidige kerk werd dit pand verkocht en aangepast als woonhuis.

Inhoud

Waar het altaar had gestaan

Het gebouw straalde en voelde nu niet echt als een kerk, eerder als een flink schoolgebouw met lange gangen. Ze konden mij precies vertellen waar het altaar had gestaan. Er waren nog wat strak gestuukte bogen in de woonkamer die nog een beetje aan een kerkje deden herinneren. Pareltjes zijn het, dit soort gebouwen. Groots én met een verhaal. Maar dat verhaal moest je wel erbij vertellen, anders zag je het niet.

Bewoners zaten bijna nooit in de woonkamer

De eigenaresse zat eigenlijk bijna nooit in deze woonkamer. Zelfs niet met feestjes. Ze vond het geen fijne ruimte. En ik moet je eerlijk zeggen: mij bekroop ook het gevoel van wat is er aan de hand…? Spoken of verloren zielen? Nee, daar ben ik te nuchter voor. Dat was het niet.

Mega grote woonkamer

Mooi, zou je denken, een mega grote kamer waar je alle ruimte hebt. Dat hoor ik namelijk heel vaak. Maar is dat wel zo?

De kamer had 2 flinke bogen die nog enigszins naar de kerk verwezen. Maar door de vele m2 was de menselijke maat verdwenen. Voor de opvulling van de woonkamer was er maar een pooltafel ingezet die nooit werd gebruikt. Een tafel had natuurlijk ook op deze plaats kunnen staan, maar daar zou nooit gebruik van gemaakt worden.

Maar wat dan wel? Twee zithoeken in de ruimte was voor hen een oplossing: een tv-hoek voor de kinderen en een tv-hoek voor de ouders. Maar dat gaf weer geluidsoverlast. 

Wat zou het fantastisch zijn om de bogen te gaan benutten, dacht ik. Met een verwijzing naar een kerk. Wat meteen de menselijke maat ten goede komt.  

Ik kwam met het voorstel om de bogen op een authentieke manier dicht te maken. Zoals een kerk dat ook zou doen. Liefst origineel met eerlijke materialen. 

Hier een voorstel van bijvoorbeeld eiken deuren, met een loopdeur erin.

Maar er is meer mogelijk: kijk eens naar wat je woonhuis als historie heeft en waar kun je een eigen stempel echt op drukken? Later gaat het woonhuis weer over op een ander en zou het dan niet mooi zijn als er iets bijzonders achterblijft waar zij aan een bijdrage aan hebben geleverd?

Het is wel wat kostbaarder, dat glas in lood. En een glaskunstenaar moet speciaal voor jou een ontwerp maken, iets met jouw verhaal én verwijzingen naar deze tijd.  Zo kun je aan de zo geliefde oudere woningen met een historie zelf iets toevoegen. Daarmee krijgt elk gebouw een karakter. 

Online privé consult

Heb jij vragen of zoek je hulp (op afstand) tijdens of voorafgaand aan jouw bouwproces? Als onafhankelijke professional kijk ik graag met je mee naar jouw verbouw- of bouwplan. Je krijgt persoonlijk advies over specifieke bouwaspecten, zoals de planning, het budget of de interieurindeling. Plan hier een consult in mijn agenda. 

Oplossing

Online privé consult

Heb jij vragen of zoek je hulp op afstand tijdens of voorafgaand aan jouw bouwproces? Als onafhankelijke professional kijkt Gertie graag met je mee naar jouw verbouw- of bouwplan. Je krijgt persoonlijk advies op specifieke bouw aspecten zoals bijvoorbeeld de planning, het budget of de interieurindeling.

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces dankzij de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank