Een nieuwbouwhuis gekocht? Vermijd deze valkuilen!
Gefeliciteerd met de aankoop van jouw nieuwbouwhuis! Een gloednieuwe woning kopen in deze krappe en lastige huizenmarkt is reden voor een feestje. Nu begint het hele avontuur pas echt!
Ik kan de aankoop van mijn eerste woning nog als de dag van gister herinneren, al is dit inmiddels tientallen jaren geleden. Toendertijd waren er genoeg woningen beschikbaar voor gunstige prijzen. Een wereld van verschil met de huidige huizenmarkt. Maar niet alles was perfect. We hadden te maken met hoge rentes en een onzekere arbeidsmarkt. En je kan het je nu misschien niet meer voorstellen, maar Google bestond nog niet. Het vinden van de juiste informatie was dan ook een hele opgave. Toen we ons huis 10 jaar later verkochten, hadden we ineens de financiële middelen om ons tweede huis zelf te bouwen. Nu we in ons derde huis wonen, welke we ook zelf hebben gebouwd, veel verstandige beslissingen hebben genomen, onze handen uit de mouwen hebben gestoken en goed geïnvesteerd hebben kan ik wel zeggen dat we er wel wezenlijk op vooruit zijn gegaan.
Een nieuwbouwwoning gekocht, en nu?
Je hebt al veel beslissingen genomen en er staan nog een hoop beslissingen op je te wachten. Krapte op de woningmarkt, torenhoge hypotheken en de media die je lekker maakt. Door alle foto’s en verhalen op Google, Facebook, Instragram en Pinterest zie je door de bomen het bos niet meer. Ik zie dan ook veel klanten stoeien met het kopen van een nieuwbouwhuis, het aanschaffen van een keuken of badkamer en de totaal indeling.
Ondanks dat er tegenwoordig veel informatie beschikbaar is, is het er niet makkelijker op geworden. Versnipperde- of desinformatie, funnels van bedrijven die je beperkte keuzemogelijkheden geven, mensen die het niet zo goed met je voorhebben als dat ze doen blijken of mensen die jou helpen met het uitgeven van jouw geld. Beslissingen moeten vaak te snel worden genomen, maar waar zet je nu eigenlijk je handtekening onder? En hoe houd je grip op het gehele proces en je budget? Het klinkt misschien cliché, maar een goede voorbereiding is echt het halve werk. Ik heb daarom een aantal valkuilen voor je op een rijtje gezet.
3 Veelvoorkomende valkuilen na de aankoop van een nieuwbouwhuis:

1. Geen concreet doel
Wanneer je voor jezelf niet duidelijk hebt wat het gewenste eindresultaat moet zijn, zal je je al snel laten leiden door anderen. Zonder dat je het doorhebt komt je in een verkoopfunnel terecht wat in de meeste gevallen leidt tot erg hoge meerwerkkosten. Neem daarom direct na de aankoop van jouw huis het heft in eigen handen. Stel daarom bijvoorbeeld een concreet programma van eisen op, maak een interieurplan én vermijd stelposten.
2. Geen duidelijke planning
Er komen veel verschillende aspecten op je af waardoor je onder emotionele druk beslissingen moet of gaat nemen. Je kunt je geld maar één keer uitgeven, dus de uitspraak ‘had ik maar..’ moet voorkomen worden. Zorg daarom dat je weet wat je wilt, waar je naartoe werkt en begin vooral op tijd. Als je vol zelfvertrouwen het proces ingaat is het makkelijker om te schakelen en beslissingen te nemen. En let op, niet alle beslissingen moeten direct genomen worden, al zullen velen dit wel beweren. Laat andere niet te veel jouw planning bepalen.
3. Invloed van derden
Vrienden en familieleden, maar ook vakmensen, geven je veel goedbedoelde adviezen en het internet staat vol versnipperde informatie, voorkeuren, stijlen en ideeën. Super interessant, maar niet altijd fijn voor jou. Je raakt verward en het meeste past toch niet in jouw woning of valt verkeerd uit. Voordat je het weet ben je afgestapt van je oorspronkelijke plan en hebben andere de regie over jouw proces genomen. Probeer daarom je wensen met maximaal 2 tot 3 mensen te bespreken. Zo hou je overzicht.
Ieder zijn vak
Het kopen van een nieuwbouwwoning, het bouwen of renoveren van een huis is behoorlijk complex. Dit doe je niet in een paar vrije middagen, zeker niet als dit niet jouw vakgebied is. Er komt veel op je pad. Mijn advies is dan ook om onafhankelijke hulp in te schakelen. Iemand die naast over veel expertise beschikt, jou ook op je gemak kan stellen. Want er gaat ontzettend veel op je af komen. Met een goede voorbereiding en planning kan je al snel veel geld besparen. De investering van een onafhankelijke expert heb je dan al snel terugverdiend.
Onafhankelijke ondersteuning bij aankoopproces van een nieuwbouwhuis
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van de valkuilen bij de aankoop van een nieuwbouwhuis. Ben jij opzoek naar meer informatie over het aankoopproces van een nieuwbouwwoning of wil je graag ondersteuning bij het opstellen van je planning en/of budgetten? Bekijk de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen. Bekijk ook zeker even mijn online cursus: Nieuwbouwwoning waarin ik je stap voor stap meeneem door het gehele aankoopproces. Je kunt zelf het (online) tempo en de modules die voor jou interessant zijn bepalen.

Oplossing
Online cursus: Nieuwbouwwoning
In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!
Meer informatieGrip op het gehele proces met de Van Driel Methode