Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

3 Veelvoorkomende meerwerkkosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning

  • 21 september 2021
  • Kosten

Met de aankoop van een nieuwbouwwoning start vaak een nieuwe levensfase. Leuk en spannend tegelijk. Een huis is kostbaar en je moet beslissingen nemen waar je op lang termijn de gevolgen van zal ervaren, zowel positief als negatief. Je wilt natuurlijk geen foute beslissingen maken en het beschikbare budget zo goed mogelijk benutten. Op meerwerkkosten zit je dus niet te wachten.

De afgelopen 20 jaar heb ik veel mensen mogen adviseren na het aankoopproces van een nieuwbouwwoning. Ik zag dat mijn klanten soms hele vreemde beslissingen hadden genomen. Het budget was hierdoor al op voordat het gewenste resultaat bereikt was. Ze lieten zich tijdens het proces inpakken door verkopers of door de vakmannen. Zonde, want je kunt je budget natuurlijk maar één keer uitgeven. Reden genoeg voor mij om een aantal onvoorziene kosten bij de koop van een nieuwbouwwoning voor jou op een rijtje te zetten. 

3 Veelvoorkomende meerwerkkosten

  1. Meerwerkkosten van de aannemer
    Wanneer je van tevoren geen allesomvattend plan hebt opgesteld zal je waarschijnlijk te maken krijgen met meerwerk. Deze extra meerwerkkosten komen achteraf altijd bovenop het aankoopbedrag van de woning. En daar had je in je budget natuurlijk geen rekening mee gehouden. Wil jij er zeker van zijn dat je dat mooie bankstel of die unieke vloer kan kopen? Zorg ervoor dat je een duidelijk en allesomvattend plan hebt welke je met je aannemer kan doorspreken.
  2. Meerwerkkosten van het interieur
    De buitenkant van de woning is door een architect getekend en ontworpen. Hier hoef je je over het algemeen geen standaard interieur wil aanpassen. Denk hierbij aan een andere vloer of keuken of bijvoorbeeld extra stopcontacten en lichtpunten. Wanneer je achteraf toch wat wil wijzigen zal er dubbel werk ontstaan wat dubbele kosten met zich mee zal brengen. Met een beetje pech is er niet eens meer wat aan te doen. Soms zijn dingen achteraf namelijk niet meer aan te passen.
  3. Meerwerkkosten van de tuin
    Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning ben je in de meeste gevallen zelf verantwoordelijk voor de tuinaanleg. De mensen die geen ervaring hebben met het indelen van een tuin maken vaak dezelfde fouten. Wil jij graag een overkapping, een grote schuur of een tuinhuis? Dan dien je in een vroeg stadium onder andere al rekening te houden met de locatie van elektra en waterleidingen. Wanneer dit niet juist is uitgedacht zal de tuin na oplevering alsnog aangepast moeten worden. Dit brengt extra, onvoorziene kosten met zich mee.

Hoe voorkom je meerwerkkosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning?

Een goede start is het halve werk! Aan jou daarom de taak om een duidelijk en allesomvattend plan te maken. Het liefst zelfs voordat je een handtekening zet. Nu hoor ik je denken: is dit niet wat vroeg in het proces? Nee! Na het zetten van je handtekening is er geen weg meer terug en dien je je te houden aan de spelregels die zijn bepaald. Wanneer je een juiste indeling en een kloppend interieurontwerp hebt, creëer je voor jezelf een goede positie in de ‘onderhandelingen’. Je houdt controle op je budget en je planning. Wie wil dat nou niet? 

Natuurlijk begrijp ik dat het voorkomen van onvoorziene kosten voor jou in eerste instantie onmogelijk lijkt. Er komt veel op je af: het één bekend, het ander onbekend. Maar het beperken van de onvoorziene kosten is echt mogelijk als je maar de tijd neemt om alles goed uit te denken en uit te schrijven. Mijn advies is dan ook:

  1. Stel een programma van eisen op en bespreek deze met je aannemer
  2. Maak een ontwerp van de indeling op de juiste maten
  3. Maak een elektra en leidingplan
  4. Maak een budgetplan
  5. Hou rekening met eventuele lang-termijn plannen zoals een aanbouw 
  6. Werk volgens het stappenplan ‘de Van Driel Methode’ op basis van prioriteiten

Advies bij de aankoop van een nieuwbouwwoning

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van de onvoorziene kosten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning én weet je hoe je deze kunt voorkomen. Ben jij opzoek naar meer informatie over de aankoop van een nieuwbouwwoning? Tijdens een online privé consult kijk ik graag persoonlijk met je mee naar jouw wensen en plannen. Ook heb ik een online cursus ontwikkeld waarin ik je stap voor stap advies geeft over alle aspecten die komen kijken bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Je kunt deze geheel op je eigen tempo volgen! 

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Maak van je huis een thuis!

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank