Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Wat is en doet een projectontwikkelaar?

 • 16 november 2021
 • Projectontwikkelaar

Heb je een project te klaren, dan is het voor de meeste mensen heel moeilijk hoe en waar je moet beginnen. Denk Een projectontwikkelaar is een persoon of organisatie die grootse projecten kan aanpakken. Projectontwikkelaars zoeken grond en ontwikkelen projecten waarvan zij denken dat er vraag naar is. Ze zoeken ook (mede)investeerders waarna een architect kan gaan ontwerpen en een bouwbedrijf dit project kan gaan realiseren. Projectontwikkelaars organiseren het bouwproject dus van begin tot het einde, het hele proces; van aankoop grond tot verkoop of verhuur van het uiteindelijke vastgoed.

Projectontwikkelaars nemen risico’s als het project niet slaagt of niet verkoopt. Vaak zijn het lang lopende projecten voordat er überhaupt gebouwd kan worden. Zij leven van risico’s nemen. Het kan ook om de herontwikkeling van oude gebouwen gaan, zoals fabriekshallen of een braak stukje grond van een functie voorzien. Ook bij het realiseren van grote projecten – zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, onderwijs, winkelcentra en kantoorgebouwen – is een projectontwikkelaar in beeld. Iedere projectontwikkelaar heeft meestal zijn eigen expertise. Een woningbouwer heeft andere skills dan een ziekenhuis-projectontwikkelaar. De eerst neemt meer risico’s, terwijl het ontwikkelen van een bijvoorbeeld een ziekenhuis in opdracht gaat.

De woningbouw-projectontwikkelaar

Woningbouw-projectontwikkelaars hebben contact op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Ze weten waar de uitbreidingsgebieden liggen en kopen de grond aan. Soms moeten de bestemmingsplannen worden aangepast. Daarna kunnen ze werkelijk gaan het ontwikkelen. 

Er zijn grote bouwbedrijven die zelf een tak voor de projectontwikkeling in huis hebben. Zij ontwikkelen, bouwen en verkopen zelf. Maar andersom gebeurt ook vaak: dat een projectontwikkelaar een extern bouwbedrijf laat calculeren voor ze de opdracht krijgt. Dan kan het voor een scherper tarief zorgen. 

De overheid geeft aan wat en hoeveel er gebouwd mag worden: huurwoning/appartementen of juist tussen- en starterswoningen. 

Wat betekent dit voor jou als woningkoper?

Een projectontwikkelaar verkoopt zijn project doorgaans via diverse kanalen. Jij hebt weinig van doen met de ontwikkelaar zelf. Maar hoe kom je dan aan een nieuwbouwwoning, hoe zorg je ervoor dat je op de hoogte blijft van toekomstige nieuwbouwprojecten?

 • Via social media, dus zorg dat je de projectontwikkelaar volgt
 • Via de plaatselijke krant met een advertentie
 • Via Funda, de woningverkoopsite
 • Via internet op de eigen website van de ontwikkelaar
 • Voorlichtingsbijeenkomsten
 • De plaatselijke makelaar

Waar let je op bij het aankopen van de woning?

 • Zorg dat je goed bent voorbereid (zie bovengaande tips), zodat je snel kunt reageren
 • Weet wat je budget is
 • Lees alle informatie (brochure, websites)  goed door en probeer het te snappen
 • Weet wat het meerwerk, maar ook het minderwerk is.
 • Maak een indelingsplan met lichtpunten voordat je een handtekening zet
 • Houd je je handen vrij
 • Maak van de sneltrein waar je in komt te zitten een stoptrein
 • Weet wat je wel en wat je nog niet hoeft te beslissen
 • Stel je stappenplan op volgens de ‘van Driel methode’
 • Houd controle op jouw proces 
 • En weet: haastige spoed is zelden goed

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van de rol van de projectontwikkelaar. Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Bekijk dan mijn online cursus: Nieuwbouwwoning waarin ik je stap voor stap meeneem door het gehele aankoopproces. Je kunt zelf het (online) tempo en de modules die voor jou interessant zijn bepalen.  Ben jij opzoek naar meer informatie over of wil je graag ondersteuning bij het aankopen, (ver)bouwen of renoveren van een huis? Bekijk dan de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen.

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank