Hoe pak ik het aan met dit twee-onder-één-kaphuis?
‘Hallo met … ‘ – ik weet zijn naam niet meer, maar weet nog precies waar en wat voor een soort huis ze hebben. ‘Ik heb je naam doorgekregen van … ‘ – weet ik ook niet meer, maar het was een behoorlijk groot, landelijk gelegen, wat ouder woonhuis in Millingen aan de Rijn, Gelderland. ‘Ze waren zo tevreden met je advies dat ik je bel. Zou je ook eens bij ons langs kunnen komen? We komen er samen niet uit.’
We plannen een afspraak. Ik neem mijn huisdokterskoffer mee, waar van alles in zit: een aantal hulpmiddelen, schrijf- en tekenmateriaal, kleurenwaaiers enz.
Inhoud
Onoverzichtelijk geheel
Zoals als je in vorige blogs al hebt kunnen lezen, ga ik tijdens zo’n gesprek het eerste uur vooral absorberen, vragen en kijken. Deze klant is blijkbaar al op de hoogte van mijn aanpak, hij zegt: ‘Degene van wie ik je telefoonnummer heb gekregen, zei: ‘het eerste uur lijkt het of er niets gebeurt, ze stelt willekeurig en ongestructureerd wat vragen, kijkt rond en er gebeurt nog niet veel. Daarna gaat het beter… En het laatste uur vallen de puzzelstukjes op hun plek. We zijn voorbereid.’
Meten is weten
Ik glimlach, want ook nu gaat het zo. Het is een authentiek twee-onder-één-kaphuis. Er is al eens een stuk aangebouwd en het huis is onlogisch ingedeeld. Dat kom ik in dergelijke woningen heel veel tegen; een indeling waar geen integraal plan voor is gemaakt. Hap snap er wat bijgebouwd en aangepast.
Het is wel sfeervolle woning. Ik kijk de tekeningen na, of deze nog kloppen met wat er werkelijk stond en ik zie dat het best een onoverzichtelijk geheel is. Ik ga dus was nameten, want meten is weten.
Hun wensen
Samen zijn gaan we aan de slag. Eerst het budget. Ze willen veel zelf doen, samen met vrienden en familie. Ze willen een nieuwe keuken en deze uitbreiden. De keukenwens is ook een eiland waar je aan kan zitten. Daarnaast willen ze de kamer een meter of twee naar buiten verlengen. De oude vloer kan er wat hun betreft uit, evenals de PVC en een gedeelte van de tegels. De sfeer mag behouden blijven: informeel-eigentijds, maar toch landelijk en warm.
Hoe kunnen we de uitbreiding doen?
Eerst maar eens een gesprek over de uitbreiding; de woonkamer twee meter uitbreiden naar de tuin, met vooral daar een hoog plafond, zodat er meer licht de kamer in kan komen. Anders wordt het een donker pijpenlaadje. In de aanbouw over de breedte kunnen we een grote pui bouwen voor extra licht. De voorkamer breken we door en daar aansluitend komt dan de keuken met eetkamer.
Behoud de houten vloer
Ik overtuig hen ervan om de oude houte vloer te behouden, De planken uit de voorkamer kunnen we hergebruiken en aan de nog ontbrekende vloer in de aanbouw toevoegen. De uitstraling van een echte houten vloer is namelijk véél beter dan PVC, zeker gezien de sfeer die willen. Bovendien is het milieutechnisch en budgetair ook veel beter in plaats van de massa uit de diverse woontijdschriften na te bootsen. Die houten vloer geeft echt meerwaarde aan het pand.
Even puzzelen met de keuken
Een keukeneiland wordt nog een puzzel, zeker omdat ze er aan willen kunnen zitten. We hakken al snel de knoop door om die zitplaatsen te vergeten. De vloer in de keuken moet er toch uit vanwege de diverse aan- en afvoerleidingen. We kunnen de vloer dus tegelen en doortrekken van de keuken naar de nieuwe voorkamer. De houten planken uit de huidige voorkamer worden dan hergebruikt in de woonkamer.
En zo ben ik met hen oplossingen aan het zoeken naar een mooier resultaat. Ik stel ook nog voor om de wand achter de kachel helemaal te betegelen. Zo hebben we na 3 uur een heel renovatieplan liggen. Mijn klant wijst naar zijn onderarm: ‘Kijk, kippenvel! Wat mooi wordt dit. Hier word ik nu écht blij van.’
Kan ik je op weg helpen?
Wil jij ook kippenvel? Bekijk de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen. Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Bekijk dan mijn online cursus: NIeuwbouwwoning waarin ik je stap voor stap meeneem door het gehele aankoopproces. Je kunt zelf het (online) tempo en de modules die voor jou interessant zijn bepalen.
Oplossing
Online cursus: Nieuwbouwwoning
In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!
Meer informatieMaak van je huis een thuis!