Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Een taaldeuk en een ruimtelijk inzicht knobbel

  • 15 november 2021
  • Projecten van Gertie

Als ik een adviesaanvraag krijg, vraag ik natuurlijk eerst aan de telefoon wat de bedoeling is: verbouwen, renoveren of alleen restylen? Ik krijg dan al veel informatie over het pand waar mijn klant hulp bij nodig heeft. Bijvoorbeeld of het een boerderij, tussenwoning of vrijstaande woning betreft. Maar verder weet ik nog niet waar ik tijdens een adviesgesprek precies terechtkom. 

Soms zijn de woningen heel groot, soms klein. Sommige huizen zijn vervallen en rommelig, anderen juist heel keurig en opgeruimd. De ene keer gaat het alleen om de zolder, de andere keer om een Bed & Breakfast. Wat het ook mag zijn, ik verplaats mij behoorlijk snel in het pand, de bewoners, hun wensen en wat kan en wat juist niet.

Vragen, vragen en nog meer vragen

Ik zit samen met een klant aan de woonkamertafel. In het begin heb ik heel veel vragen, zoals: ‘Wat zijn jullie wensen? Hoe oud zijn jullie kinderen (of is er een kinderwens)? Willen jullie hier nog heel lang blijven wonen? Passen jullie de tuin aan? Wat is het budget? Waar zijn jullie verliefd op?’ 

Ik probeer het probleem op tafel te krijgen. Het eerste uur tijdens zo’n gesprek is kijken, vragen en schakelen. Het ratelt dan in mijn hoofd naar mogelijkheden en oplossingen.

Waar staat de kast?

Enthousiast als ik ben, ga ik volop aan het schetsen en ideeën uitwisselen. Na nog een uur vraagt mijn klant: ‘Staat de kast, die jij getekend hebt, dan daar?’ En ze wijst richting een wand. Verward kijk ik waar zij heen wijst. ‘Ai, néé… niet daar, maar daar.’ En ik wijs richting een hele andere hoek.

Het kwartje valt. Niet bij mijn klant, maar bij mij. Ze heeft geen idee hoe je een tekening kunt lezen. Dan draai ik de tekening zo dat de achterdeur op de tekening op dezelfde plek zit als waar de achterdeur ook werkelijk is. Meestal overzien mensen de plattegrond dan beter. Maar op een enkele keer na blijft een tekening iets waar mijn klanten niets mee kunnen. Zoals ik dyslexie heb, hebben anderen misschien tekeninglexie? Of hoe je het ook mag noemen. 

Knobbel of deuk?

Tegenwoordig blog ik dan wel, maar schrijven is voor mij echt een dingetje. Ik zie overal fouten; niet in de zin, spelling of opbouw, maar in de inhoud. Daar kan ik behoorlijk mee aan de slag gaan: verbeteren, aanpassen, toevoegen en schrappen. De inhoud moet kloppen, daar ben ik vooral mee bezig, zo ook in dit blog. Het lijkt wel of ik een soort deuk heb daar waar anderen een talenknobbel hebben zitten. Daarom laat ik alles wat ik schrijf controleren en redigeren. En wat ik zo knap vind, is dat alles wat ik terugkrijg lijkt of ik het zelf hebt getypt. De inhoud, daar is niet aan getornd. Gelukkig maar, want de inhoud moet wel kloppen. 

Waarschijnlijk heb ik een knobbel voor ruimtelijk inzicht waar anderen een deuk hebben. In mijn vak is dat toch best belangrijk: fantasie en mogelijkheden met ruimtelijk inzicht.

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank