Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Het stappenplan in de woningbouw volgens de Van Driel methode

  • 18 november 2021
  • Blogs van Gertie

Heb je een project te klaren, dan is het voor de meeste mensen heel moeilijk hoe en waar je moet beginnen. Denk aan het aankopen van een nieuwbouwwoning van een projectontwikkelaar. Of je wilt je huidige woning gaan verbouwen of renoveren. Misschien wil je zelfs een unieke woning (laten) bouwen op een kavel, met een eigen architect en interieurontwerper/binnenhuisarchitect. Bij dergelijke grote projecten is een stappenplan heel handig. Of eigenlijk een must have. Een stappenplan brengt jou van A naar B tot en met Z. Het geeft je houvast naar jouw droom resultaat.

Soms lijkt het of renoveren dezelfde stappen heeft als een nieuwbouwwoning; er zwerven over internet allerlei stappenplannen rond die jou kunnen helpen om van A naar Z te komen. Toch zitten er onderling behoorlijk wat verschillen in een verbouwing of nieuwbouw en wel of geen projectontwikkelaar. Bij het opstellen van je stappenplan is het dus belangrijk dat het géén algemeen stappenplan is, maar uitgedacht specifiek voor jouw project. 

De Van Driel methode

Waarin onderscheidt de Van Driel methode zich met de andere stappenplannen? Het zit hem in het totaalbeeld. De meeste stappenplannen gaan niet verder dan de ruwbouw. De afwerking is wat jij zelf meestal organiseert. Daar zit nu net dat verschil: hoe je de aanpak organiseert, juist vanaf het begin in het proces, vóór de aanbesteding. Je moet proberen iedereen een stap voor zijn. 

Architecten en bouwbedrijven hebben er voordeel bij dat jij volgens hun stappenplan werkt. Maar is dat voor jou de meest gunstige zet? Als interieurontwerper en bouwexpert zag ik dat er van jouw onwetendheid misbruik gemaakt wordt. Jouw onwetendheid is dus kassa.  

De van Driel methode werkt als jij al je stappen op het juiste moment zet. Hoe ik dat weet? Ik heb het zelf toegepast op een gebouw van ruim € 700.000. Daar waren de verrassende meerwerkkosten uiteindelijk maar 2.500 euro. Want uit de hand gelopen meerwerkkosten zijn achteraf heel verklaarbaar, maar voor jouw portemonnee heel verrassend. 

Die aanpak het ik omschreven een uniek stappenplan: de Van Driel methode. Volg je deze weg, dan is het voor jou ook mogelijk om het budget in de hand te houden. 

Het proces naar de eindstreep

Je hebt vast een einddoel voor ogen. Een plaatje waar je naartoe werkt. Het is belangrijk dat je soms, voor bepaalde zaken, juist de aannemer méér werk geeft in het begin, al bij de calculatie (voor de aanbesteding), waardoor je bespaart in het hele vervolgtraject. Daarvoor heb je een plan van aanpak nodig, een goed interieurplan, goed verlichtingsplan, keuzes van materialen en je tuin (als je die een hebt), enzovoort. Daardoor haal je het meeste uit je woning, maar ook uit je euro’s. En ik kan je verzekeren: de aannemer is ook blij met jouw aanpak. Ze hebben geen tijd om steeds langs te komen omdat jij je plan niet op orde hebt. 

Advies bij het kopen, verbouwen of renoveren van een woning

Het stappenplan volgens de Van Driel methode is onderdeel van de online cursus: Nieuwbouwwoning. Ben je opzoek naar meer informatie of wil je graag advies over het aankopen van een nieuwbouwwoning of de renovatie of verbouwing van een woning? Bekijk dan de mogelijkheid van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen.

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank