Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Hoe lang duurt het voordat een nieuwbouw koopwoning wordt opgeleverd?

  • 17 november 2021
  • Planning

Het zijn rare tijden. Stel, je hebt via een advertentie of andere kanalen gehoord over een nieuwbouwproject. Een gloednieuw huis, helemaal naar jouw zin. Het lijkt een droom die uitkomt. Je kunt haast niet wachten. Maar je moet nog even geduld hebben. Er zijn veel stapjes te nemen. 

Je gaat je eerst inschrijven en daarna is het wachten of je bent ingeloot. Vervolgens heb je contact met de makelaar die met jou alles doorneemt. En jij tekent het koopcontract. Dan hoop je dat er snel gebouwd gaat worden, want er is een droomplaatje in je hoofd genesteld. Daarnaast wil je je huidige woning zo snel mogelijk verkopen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Wanneer start de bouw? 

In Nederland hebben we het systeem dat eerst een x % (meestal 50%) van de woningen verkocht moeten zijn voordat ze met de schop de grond ingaan en starten met het bouwen van een serie woningen. In sommige andere landen beginnen ze meteen met bouwen als de plannen rond zijn, waarna de verkoop plaatsvindt als de woning er bijna staat. Het is maar goed dat wij het anders aanpakken. Tijdens de kredietcrisis, nog vers in ons geheugen, was deze voorverkoop namelijk een groot voordeel. Zeker voor aannemers, projectontwikkelaars en geldschieters die, ondanks dit beleid, failliet gingen of flink inteerden op hun vermogen. In een aantal Europese landen waren de faillissementen nog groter. Dat zouden er zeker minder zijn geweest als ze de ander procedure hanteerde.

Wanneer je de eerste kavel/woningkeuze hebt, is het voor jou wat langer wachten tot ze kunnen starten met bouwen. Immers, de eerste percentage verkoop is het startsein. Als het in de aankoopperiode economisch goed gaat zal het verkopen sneller gaan dan als het economisch slecht gaat. Zoals in 2009; toen zijn zelfs hele projecten uitgesteld of afgeblazen. 

Actielijst tijdens het wachten

Na het zetten van je handtekening onder het koopcontract, is het dus wachten. Toch heb je behoorlijk wat te doen in de tussentijd. Het pand is nog lang niet klaar – we noemen een dergelijke oplevering ook wel ‘de ruwbouw’. Ruwbouw betekent niet meer dan ‘wind- en waterdicht’. De buitenmuren, dak, ramen en deuren zitten in het pand. Bij de ene projectontwikkelaar zal de ruwbouw net iets meer kunnen zijn dan bij de ander. Denk maar aan de standaard badkamer of keuken die je kunt afnemen. Wil je geen standaard keuken of badkamer van de projectontwikkelaar, dan heb je snel een totaalplan te maken om de meerwerkkosten in de hand te houden. Zo’n totaalplan zal je naast woonplezier ook echt euro’s opleveren. 

Een totaal indelingsplan maken

Na de bouwperiode begint misschien wel het leukste gedeelte: je gaat je droomhuis werkelijk vorm geven. De binnenkant – daar waar je leeft en jezelf kan zijn – mag je zelf invullen. Denk aan vloeren, stucwerk, kleur verf, verlichting, inrichting…. Dat geldt ook voor je tuin, oprit enzovoort. 

Je maakt hiervoor een totaal indelingsplan, een kleurkaart. Doe dat bij voorkeur voordat je allerlei showrooms bezoekt. Dan heb jij het voor jezelf goed op orde en weet je wat je wilt en wat niet. Dit eens goed op papier zetten, zoals een binnenhuisarchitect dit doet, is altijd handig, want je maakt dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor de onderaannemers, de winkels en bijvoorbeeld de hovenier. 

Afbouwen

Hierna maak jij een planning op het moment van de sleuteloverdracht, zodat jij en je onderaannemers/toeleveranciers aan de slag kunnen.  In jouw planning staat dus nauwkeurig wanneer de diverse onderaannemers klaar moeten zijn. Zoek dus uit hoe lang de stucadoor bezig is, hoe lang de muren moeten drogen, wanneer de vloer wordt gelegd, hoe lang je er niet overheen mag lopen, wanneer de schilders komen (als je dit uitbesteedt), wanneer de keuken/badkamer/toilet wordt geplaatst en hoe lang ze daarmee bezig zijn. Als deze fase, dankzij jouw planning, op rolletjes loopt, zul je merken dat je vele frustraties en stress voorkomt. 

Tip

Reserveer minimaal een maand tussen de verwachte oplevering voor je start met de afbouw van je nieuwbouwwoning. Immers, de oplevering kan zomaar een maand of meer uitlopen. Daar gaat je planning… En de onderaannemer heeft geen tijd als jij het een paar weken uitstelt. Dus neem de tijd, plan ruim. Geduld is een schone zaak. 

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld bij het tijdsframe van de oplevering van een nieuwbouw koopwoning. Ben jij opzoek naar meer informatie bekijk dan mijn online cursus: Nieuwbouwwoning, waarin ik je stap voor stap meeneem door het gehele aankoopproces. Wil je dat ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen? Bekijk dan de mogelijkheden van een onliné prive consult.

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank