Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Een stijl is langer houdbaar dan een trend

 • 12 februari 2022
 • Binnenhuisarchitect

Ik kom ze heel veel tegen: kuddedieren. Te veel eigenlijk. Een jaar of 5-10 geleden is er een trend gezet in woninginrichting-land. Zoals de jaren ‘60 er ook uitziet als jaren ‘60 en de jaren ‘70 als jaren ‘70. Maar toen was er nog geen internet; je ging naar de plaatselijke winkel en koos uit op beschikbaarheid.

Must haves?

Iemand ontwerpt of ontwikkelt iets en de markt – zoals VT wonen, woonprogramma’s op tv, woonbeurzen, woontijdschriften – en het wordt al snel opgepikt  en gepromoot. Sommige tijdschriften hebben eigen winkels, maar met een naam die je daar niet meteen aan koppelt. Ze laten je geloven dat dit de MUST HAVES zijn. Een woord dat ik heel vaak tegenkom en waar ik mij behoorlijk aan erger. 

Je wordt lekker gemaakt

Voor je het weet, kom je in een funnel terecht. Iedereen aapt elkaar na, zonder te weten of na te gaan of het bij jouw woning en bij jou past. Maar verkopen doen ze zeker. Totdat de reguliere bouwmarkt een productieproces in het buitenland heeft opgezet en jij het voor een appel en een ei alsnog kunt aanschaffen. En ja hoor, we zijn kuddedieren, daar speelt de markt goed op in. Ook ik ben een kuddedier, maar ik ben mij er redelijk van bewust en kijk vanuit mijn vak verder dan de huidige trends. 

Dromen over mooie stalen deuren

Ik ga het nu even hebben over deuren en vloeren. Ik kan nu al voorspellen, als je dit leest anno 2021, dat ook jij droomt van een paar mooie stalen deuren, visgraatparket, maar vooral betaalbaar, dus PVC. Je droomt waarschijnlijk ook over een kookeiland met barkrukken en misschien zelfs een bartafel. Niet gek, want dat doet namelijk ongeveer 70 tot 80% van de mensen. Je hebt dan het idee origineel en bij de tijd te zijn. 

De markt schuift

Sommige mensen houden hun droom zo lang vast dat ze, na te hebben gespaard, eindelijk hun droom kunnen verwezenlijken. De mooie stalen deuren en de visgraatvloer komen er. Ze hebben er immers zo lang van gedroomd en erover nagedacht… dit is wat ze willen realiseren. Maar besef dat inmiddels de markt is gaan schuiven, dat er andere producten op de markt komen. Zoals nu de massaal aangeprezen zwarte douchekoppen en kranen. Sinds 2019 op de markt. Die zijn nu nog duur, maar kopieën zijn onderweg (ga ze maar schoonmaken en hoe zien ze er op lange termijn uit?) – waardoor jij achteraan de markt instapt en wat er dan gebeurt… Begin maar van voren af aan te lezen en vul daar in: grindvloeren en houten deuren. 

Vragen stellen en indelen

Zorg voor de beste indeling van je hele woonhuis; dát is de eerst en meest waardevolle zet die je kunt doen. De logistiek, hoe functioneert een woning? Opnieuw behangen is zo gedaan, maar een deur, vloer of keuken vervangen niet. Daar zijn te hoge kosten aan verbonden. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Kijk naar het pand: wat is de stijl van de woning? 
 • Welke producten zijn er nodig om een stijl te benadrukken?
 • Wat zit er al in het pand? Misschien een erfenis van vorige bewoners.
 • Is het waardevol, door een vakman gemaakt, bijzonder of authentiek?
 • Kijk of je het kunt behouden of zelf hergebruiken. 
 • Welke meubelen heb je en hoe groot mogen de meubelen zijn?

Ga zelf eens aan het ontwerpen en stel de vragen:

 • Wie ben ik?
 • Wat past?
 • Wat kan ik zelf?
 • Is het een een tijdelijke woning of wil ik hier lang blijven wonen?
 • Kan het met minder of moet het juist meer?
 • Wil ik origineel zijn? 

Je investering komt vanzelf terug

Kies altijd voor een stijl. Er zijn stijlen die al 100 jaar in zwang zijn en met kleine aanpassingen toch eigentijds. Wat vast in huis zit, is nog belangrijker dan meubelen zelf. Dit geeft karakter aan je woning. En niet onbelangrijk: je investering komt vanzelf terug. Ook in een nieuwbouwwoning kun je sfeer toepassen. Dan heb ik het niet over een trendy behang, maar over vaste onderdelen die met aandacht gekozen zijn.  

Kan ik je op weg helpen?

Een stijl is altijd langer houdbaar dan een trend. Meestal kun je met kleine producten altijd nog een trend toevoegen als je dat zou willen. Wil je ook iets bijzonders of je weet niet wat je kunt behouden? Bekijk de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen.

Oplossing

de 'van Driel methode'

In deze training van de 'van Driel methode' neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens het ontwerpen of de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een indeling lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes, aanbesteden, organiseren en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Weet je meerkosten in de hand te houden met een beter resultaat. Om je vast wat op weg te helpen geeft Gertie de informatie in de Whitepaper gratis weg.

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces dankzij de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank