Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Wat zijn stelposten?

  • 22 december 2021
  • Kosten

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning of bij het (ver)bouwen of renoveren van een huis heb je te maken met verschillende kostenposten. De één verwacht, de ander onverwacht. Op de eindafrekening van de aannemer vind je vaak minder- of meerwerkkosten voor de berekende stelposten. In de meeste gevallen zijn deze kosten in je nadeel, oftewel je moet bijbetalen. Zo hoor ik vaak van klanten dat de uiteindelijke factuur zo’n 30% tot 50% hoger uitviel dan de oorspronkelijke offerte. Ze waren niet goed voorbereid. Natuurlijk wil je jouw beschikbare budget zo goed mogelijk benutten, dus onverwachte en vaak niet transparante meerwerkkosten voor stelposten vermijd je liever. Maar wat zijn stelposten eigenlijk? Ik leg het je uit! 

Wat zijn stelposten met Gertie van Driel

Stelposten

Het woord stelpost is een boekhoudkundig begrip dat je vaak tegenkomt op de eindafrekening van je aannemer of bij de aankoop van een projectwoning. Bij het opstellen van de begroting is het voor de aannemer soms nog niet duidelijk wat de kosten van nog niet exact bepaalde materialen of werkzaamheden gaan zijn. Het is daarom niet mogelijk om hier al een exacte prijs aan te hangen. De aannemer stelt in de overeenkomst daarom voor deze materialen en/of werkzaamheden een ruwe schatting op van de kosten. Dit worden ook wel stelposten genoemd. 

Pas in een later stadium van de koop, verbouw of renovatie van je huis zal blijken wat de werkelijke kosten van de materialen en/of werkzaamheden zijn. Het verschil tussen de geschatte- en werkelijke kosten zal in de eindafrekening worden verrekend. Deze kosten kunnen fors hoger uitvallen. 

Een voorbeeld van een stelpost

Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht Je hebt besloten de 69m2 vloer te betegelen, maar vanwege het korte tijdsbestek heb je nog bepaald welke vloertegel je wilt hebben. Omdat de aannemer deze kosten niet wilt vergeten en een zo compleet mogelijke offerte wil opstellen, heeft hij in de offerte de volgende stelpost opgenomen: 

  • Kleur tegel: Beige / Grijs
  • Afmeting: 30 x 30
  • Stelpost: € 5.106,00

Je gaat naar een, hoogstwaarschijnlijk aangewezen, tegelwinkel en ziet een prachtige tegel van 80 x 80 die je graag in je woning wil gebruiken. De tegel kost geen € 39,00 p/m2, zoals in de stelpost begroot, maar € 75,00 p/m2. Een verschil van € 36,00 p/m2. De aannemer zal het verschil in kosten als meerwerk in de eindafrekening verwerken. Naast de meerwerkkosten van de tegel komen er ook extra arbeidsuren bij vanwege het verschil in tegelgrootte. De uiteindelijke kosten van je vloer vallen daarom fors hoger uit dan de stelpost in de offerte. Omdat je met deze kosten geen rekening had gehouden in jouw budget, moet je helaas besluiten de kosten van het interieur, de tuin of andere onderdelen wat terug te schalen. Zonde, want met een goede voorbereiding had je dit kunnen voorkomen waardoor de eindafrekening misschien zelfs wel lager was geweest. 

Wat zijn stelposten boek

Hoe beperk je de stelposten?

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt: ‘Stelposten kun je toch makkelijk bijhouden?’ Bij een kleine verbouwing of renovatie van je huis kan dit inderdaad het geval zijn. Maar wanneer je een nieuwbouwwoning koopt is dit vaak lastig. Je wilt geen overhaaste beslissingen nemen waardoor veel materialen en producten nog niet bekend zijn bij het tekenen van de offerte. Denk bijvoorbeeld aan de type keuken of de tegels in de badkamer. Een aantal tips om stelposten te beperken: 

1. Kijk kritisch welke onderdelen je wel of niet door de aannemer laat uitvoeren

Je kan ervoor kiezen om de keuken, badkamer, vloeren of bijvoorbeeld de stukadoor en schilder, niet als stelpost in de offerte van je aannemer of in het koopcontract van jouw nieuwbouwwoning op te laten nemen. Je kunt dit in eigen beheer regelen en uitvoeren met de door jou gekozen bedrijven. Zo creëer je voor jezelf meer tijd om de gewenste materialen en producten uit te zoeken. Let op, dit vergt wel wat meer aansturing en planningsvermogen. Maar je houdt hierdoor wel grip op jouw budget & de uitstraling.

2. Neem vóór de aanbesteding al bepaalde keuzes

Wil je een zo specifiek mogelijke offerte van jouw (onder)aannemer? Zorg er dan voor dat je vóór de aanbesteding al weet wat je wil hebben en hoe je dit wil hebben. De aannemer kan dan de offerte opstellen op basis van de exacte prijzen en hoeveelheden in plaats van stelposten. Natuurlijk kunnen de architect, de interieurontwerper of binnenhuisarchitect je met deze keuzes en je plan helpen. Let op, het is best lastig om alles van tevoren uit te zoeken, helemaal als je geen budget-, interieur- en stijlplan hebt gemaakt. Plan daarom veel tijd in voor het maken van alle plannen zodat je al jouw wensen meteen kan laten opnemen in de begroting en de offerte.  

3. Maak met een eigen ingeschakelde aannemer afspraken over stelposten

Het helemaal voorkomen van stelposten is lastig. Er blijven namelijk altijd kleine beslissingen die je, vanwege bijvoorbeeld tijdsdruk bij de aankoop van een nieuwbouwwoning, pas na de aanbesteding kan maken. Wil je niet verrast worden door onverwachte hoge meerwerkkosten? Maak dan vooraf een zo compleet mogelijk plan en neem hier ook de tijd voor. Stelposten zijn bij sommige projectbouwers onderdeel van het verdienmodel. Kies daarom altijd zelf een aannemer en maak hiermee afspraken over een maximale overschrijdingspercentage of afspraken omtrent extra arbeidskosten.

Ondersteuning bij het vermijden van stelposten 

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van wat stelposten zijn én hoe je deze kunt voorkomen. Ben jij opzoek naar meer informatie over stelposten of wil je graag ondersteuning bij het opstellen van je budgetten? Bekijk de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen. Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Bekijk dan mijn online trainingen. Waarin ik je stap voor stap meeneem door het gehele aankoopproces. Je kunt zelf het (online) tempo en de modules die voor jou interessant zijn bepalen. 

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In de training van de 'van Driel methode' neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens het ontwerpen of de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een indeling lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes, aanbesteden, organiseren en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Weet je meerkosten in de hand te houden met een beter resultaat. Om je vast wat op weg te helpen geeft Gertie de informatie in de Whitepaper gratis weg.

Meer informatie

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Maak van je huis een thuis!

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank