Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Wat is een programma van eisen?

 • 21 september 2021
 • Planning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning of het verbouwen of renoveren van een huis komt veel kijken. Er moeten veel beslissingen worden genomen en je hebt met verschillende partijen te maken: van architecten tot aannemers. Als je het gewenste eindresultaat wil behalen is grip op het proces van belang. En je weet wat ze zeggen: een goede start is het halve werk. Begin daarom met het bepalen van het gewenste eindresultaat door middel van een programma van eisen.

De definitie

Een programma van eisen is een document met daarin een overzicht van jouw wensen waaraan het eindresultaat van de woning moet voldoen. Dit kan betrekking hebben op zowel de binnenkant als de buitenkant van de woning. 

Je beschrijft hier bijvoorbeeld in of je een schuurtje wil of een garage, of juist allebei. Wil je een tuin met veel onderhoud of een tuin met weinig onderhoud? Wil je 2,3 of misschien zelfs 4 slaapkamers? Wil je een open keuken of een afgesloten keuken? En hoe zit het met de badkamer, wel of geen bad? Zo kun je eindeloos doorgaan.

Waarom is een programma van eisen belangrijk?

Voor welke optie je uiteindelijk ook gaat – een nieuwbouwwoning of bestaande woning kopen, het verbouwen of renoveren van je huis – het opstellen van een programma van eisen brengt veel voordelen met zich mee. Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

 1. Je zit op één lijn met je partner
  Het kopen, verbouwen of renoveren van een woning brengt veel stress met zich mee. De indeling van de keuken, de kleur op de muur of het interieur. Hoogstwaarschijnlijk delen jij en je partner niet altijd dezelfde mening en zullen er verschillende concessies moeten worden gemaakt. Door van te voren alles goed te bespreken voorkom je onnodige discussies en onenigheid.
 2. Je blijft zelf in controle
  Door een programma van eisen weet je welke materialen/producten je nodig hebt en hoe verschillende elementen uiteindelijk qua indeling bij elkaar komen. Je laat je niet verleiden tot andere producten of ideeën door gelikte showrooms en mooie verkooppraatjes. Goed bedoelde adviezen van architecten, verkopers of familie en vrienden kunnen de samenhang van je plan in de war brengen. Blijf zelf in controle!
 3. Je hebt grip op je budget
  Wanneer je een duidelijk en compleet overzicht van je wensen hebt, kan je dit omzetten in een budget. Zo creëer je goed inzicht in welke wensen welke kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen zijn de wensen groter dan het budget, waardoor je enkele wensen moet aanpassen. Door dit overzicht hou je tijdens het koop of (ver)bouwproces grip op je budget. Zijn er onverwacht meerwerk kosten voor de aanleg van de tuin? Misschien moeten jullie die nieuwe tafel dan nog maar even uitstellen.

Tips voor het opstellen van een programma van eisen

Een programma van eisen kan je zo groot maken als je zelf wilt. Maar let op: de meeste mensen moeten concessies maken. Hangt daarom prioriteiten aan je wensen en vergeet niet een budget aan je wensen te koppelen. Op deze manier kan je concessies maken op basis van feiten. 

Zorg er daarnaast voor dat je ruim de tijd neemt om je programma van eisen op te stellen. Bij het kopen, verbouwen of renoveren van een woning komen aspecten kijken, waarvan je in eerste instantie misschien nog nooit gehoord hebt. Wel is het van belang dat je vooraf al over deze aspecten hebt nagedacht aangezien ze veel impact op je budget of planning kunnen hebben. Wat advies van een bouwexpert of binnenhuisarchitect kan dan ook nooit kwaad. Op lang termijn zul je winst maken op deze kosten!

Ondersteuning bij het opstellen van een programma van eisen

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van wat een programma van eisen is, wat de voordelen zijn en welke elementen je hierin kunt opnemen. Ben jij opzoek naar meer informatie of ondersteuning bij het opstellen van een programma van eisen? Bekijk de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen. Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen? Bekijk mijn online cursus: Nieuwbouwwoning waarin ik je stap voor stap meeneem door het gehele aankoopproces. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Maak van je huis een thuis!

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank