Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Wat is een elektriciteitsplan en waarom heb je het nodig?

  • 25 januari 2022
  • Planning

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning of bij het (ver)bouwen of renoveren van een huis heb je altijd te maken met een elektriciteitsplan. Maar wat is een elektriciteitsplan nou precies en waarom is dit zo belangrijk? Ik leg het je uit!  

Wat is een elektriciteitsplan?

Een elektriciteitsplan is een visueel uitgewerkt overzicht van de elektrische installatie van een woning. Hier vallen niet alleen alle kabels, leidingen, stroompunten en stopcontacten onder, maar bijvoorbeeld ook de alarminstallatie, zonnepanelen en domotica. Op basis hiervan gaat de elektricien aan de slag met het aanleggen van alle elektra.

Een elektriciteitsplan bestaat altijd uit meerdere onderdelen: een technische schema van je meterkast en een situatieschets van alle lichtpunten, schakelaars en stopcontacten. Voor dit laatste moet je wel weten welke elektrische apparaten je wilt gaan gebruiken en wat de indeling van je woning en tuin gaat zijn.  Begin daarom altijd met de situatieschets, ook wel het indelingsplan genoemd. Dit is de plattegrond van de woning waarop met symbolen alle elementen van de elektrische installatie zijn aangegeven. Maak een indeling van je woning en geef daarop de elektriciteitspunten aan met de daarbij behorende symbolen. Vervolgens kun je je wensen in kaart gaan brengen: de keuze van een alarminstallatie, zonnepanelen, rookmelders en eventueel domotica.

Waarom heb je een elektriciteitsplan nodig?

Een goed en uitgebreid elektriciteitsplan bespaart je direct geld. Je kunt de elektricien hierdoor bij het aanvragen van een offerte direct doorgeven hoeveel spotjes, stopcontacten en schakelaars je in je huis wilt hebben en op welke plekken deze moeten worden geïnstalleerd. Hierdoor is het zowel voor jou als de elektricien een stuk overzichtelijker. De elektricien hoeft zo niet telkens met jou om de tafel te gaan zitten om alles door te nemen of de indeling te maken. Hij is tenslotte elektricien en geen ontwerper. Nog een voordeel: als alles direct duidelijk is kan de elektricien ook direct de juiste meterkast die voor jouw elektra nodig is uitrekenen. 

Wanneer de elektricien eenmaal alle kabels en leidingen heeft aangelegd en alles netjes heeft afgewerkt in de muur en/of vloer, zijn aanpassingen bijna niet meer mogelijk. Dat ene spotje, wandlamp of stopcontact waarvan de locatie niet goed blijkt te zijn kan niet meer aangepast worden zonder veel kosten te maken. Die net gestucte muur wil je namelijk liever niet meer openbreken, zowel financieel als planningstechnisch. Het is daarom belangrijk dat jouw situatieschets uitgebreid en allesomvattend is. Denk hierbij aan de spotjes in de keuken, de stopcontacten voor bij de nachtkastjes, de hanglamp voor boven de eettafel etc.

Maak een binnenhuisarchitecten plan

Ik raad je aan om voorafgaand aan het elektriciteitsplan een indelingsplan te maken. Hierin bepaal je onder andere waar de keuken, de eettafel, het tv-meubel en je bed komen te staan. Een kleine wijziging in het interieur kan namelijk veel invloed hebben op het elektriciteitsplan. Heb je een kast met verlichting? Dan moet je deze eerst ontwerpen en positioneren in de ruimte voordat je de elektriciteitspunten kunt bepalen.

Ik had eens een opdrachtgever met nieuwbouwplannen voor een vrijstaand landhuis. Hiervoor had ik een indelingsplan gemaakt inclusief lichtpunten, schakelplan en het ontwerp van de keuken- en woonkamer kast. De klant koos ervoor om de aanbesteding en begeleiding in eigen beheer uit te voeren, wat natuurlijk helemaal prima is. De interieurbouwer kwam met wat aanpassingen op het oorspronkelijk plan, maar had het lichtpunten plan die de elektricien had aangehouden niet aangepast. De prachtige en dure tafellamp kon nu niet meer netjes boven de eettafel gehangen worden, hartstikke zonde!

Het verschil tussen nieuwbouw en verbouwen

Het elektriciteitsplan van een verbouwing of renovatie is niet hetzelfde als het elektriciteitsplan van een nieuwbouwproject. Bij een verbouwing of renovatie heb je te maken met al bestaande elektriciteit punten en -installaties. Ook al ben je niet vies van wat sloopwerk, je kunt deze elektriciteitspunten vaak niet zomaar verplaatsen. Wanneer de leidingen en kabels bijvoorbeeld in een betonnen draagmuur of plafond zitten is verleggen al geen optie meer. Ga jij je woning verbouwen of renoveren? Leg het bestaande elektriciteitsplan dan naast je zodat je jouw nieuwe wensen hierop kunt afstellen.  

Hoe maak je een elektriciteitsplan?

Het maken van een elektriciteitsplan is een ingewikkeld proces waar ontzettend veel bij komt kijken. De volgorde van het proces is cruciaal voor het bewaken van je budget. Benieuwd naar wat nou de juiste volgorde is? Lees dan dit artikel over het stappenplan in de bouw volgens de Van Driel methode. Wanneer je elektriciteitsplan onvolledig of onjuist is, kan dit in een latere fase van het bouw of verbouwproject voor onverwachte meerwerkkosten veroorzaken. Ik raad je daarom aan om hier niet op te bezuinigen en dit samen te doen met een professional: een architect of binnenhuisarchitect. Vervolgens ga je naar een elektricien om de aanvullende gegevens door te nemen of door te geven.  

Ondersteuning bij het maken van een elektriciteitsplan?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld van wat een elektriciteitsplan is en waarom dit van belang is. Ben je op zoek naar meer informatie over het elektriciteitsplan of wil je graag ondersteuning bij jouw (ver)bouwproces? Bekijk dan de mogelijkheden van een online privé consult, waarin ik persoonlijk met je meekijk naar jouw wensen en plannen.

Oplossing

Online privé consult

Heb jij vragen of zoek je hulp op afstand tijdens of voorafgaand aan jouw bouwproces? Als onafhankelijke professional kijkt Gertie graag met je mee naar jouw verbouw- of bouwplan. Je krijgt persoonlijk advies op specifieke bouw aspecten zoals bijvoorbeeld de planning, het budget of de interieurindeling.

Meer informatie

Grip op het hele proces met de Van Driel Methode

Maak van je huis een thuis!

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank