Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Duurzaam (ver)bouwen anno 2022

 • 21 januari 2022
 • Kosten

Duurzaam bouwen is een ruim begrip. De één denkt aan gas en elektraverbruik, de ander aan materiaalkeuze. Maar één ding hebben ze gemeen: de woningen zijn beter voor het milieu én toekomstbestendig. Dat laatste is iets waar jij nu vast nog niet aan denkt; je wil gewoon nu wonen in een fijn huis. 

Toekomstbestendig bouwen

Als jij NU gaat bouwen, hoop je ooit dat deze woning eens een gewilde 2022-woning is. Want laten we wel eerlijk wezen, een woning dat zijn ‘sporen’ heeft verdiend, is voor veel mensen op den duur weer aantrekkelijk.

Duurzaam bouwen is meer dan energiebesparing

De Rijksoverheid beschrijft het als volgt: Bij de ontwikkeling van gebouwen staat het respect voor mens en milieu voorop. Bij duurzaam bouwen gaat het niet alleen over een laag energieverbruik. Maar ook over:

 • gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers;
 • een gezond binnenmilieu, bijvoorbeeld door goede ventilatie. Dit voorkomt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen;
 • prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden;
 • duurzaam slopen, om zo materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw te gebruiken (hergebruik);
 • verantwoord watergebruik;
 • voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen op raken.

Als ik deze omschrijving van de Rijksoverheid lees, vind ik dat ze nog wat tekort schieten.

Levensbestendig wonen

Duurzaam bouwen is in mijn oog dat naast kwaliteit, een woning een lang leven beschoren is, dus ook toekomstgericht ontwerpen. Want iedere verhuizing naar een andere woning kost veel energie. Daar blijft het niet bij; er komen behoorlijk wat aanpassingskosten en financiële middelen om de hoek kijken voordat je weer gesetteld bent in je volgende woning. Dan heb ik het nog niet gehad over de belasting van het milieu. 

Het begint met jezelf vragen te stellen

Als een architect een woning voor jouw ontwerpt, is het verstandig om meteen rekening te houden met de lange termijn visie. Je stelt nu dus al de volgende vragen: 

 • Hoe woon je over 10 jaar?
 • Hoe ziet mijn gezinssamenstelling eruit over 15 jaar?
 • Wat als ik met pensioen ga?
 • Wat als ik thuis wil werken?
 • Wat als ik zorg nodig heb?

Daar dien je gewoon goed op te letten, al op de tekentafel; je ontwerpt meerdere situaties (indelingen) en je zorgt voor de juiste techniek die bij elke situatie hoort. 

Ons toekomstgerichte huis

Het huis waar ik zelf in woon – en waarvoor ik de indeling, het interieur en de tuin heb ontworpen – is geheel zo uitgevoerd. De bovenverdieping is als zelfstandige woonruimte af te splitsen. De begane grond heeft een werkkamer en er is al een badkamer, zodat we ooit van de werkkamer een slaapkamer kunnen maken, mocht dat nodig zijn. We hebben twee opritten, zodat we een hele etage kunnen verhuren. En zelfs de tuin is met een simpele aanpassing te splitsen. 

Het was wel even puzzelen, wat extra leidingwerk en draagbalken. Maar in dit huis kunnen wij dus echt oud worden. En wil ik er om de één of andere reden toch niet blijven wonen, dan is ons huis voor heel veel verschillende doelgroepen geschikt. 

Houd de vinger aan de pols

Je dient bij de architect wel zelf de vinger aan de pols te houden als je zo toekomstgericht gaat bouwen. De meeste architecten zijn hier niet mee bekend, om een soort van ‘twee in één ontwerp’ te bedenken.

Duurzaam bouwen en materiaal

Tijdens het conceptontwerp dien je er ook op te letten of het materiaal zelf duurzaam is. Bijvoorbeeld: Niet alleen de houtkap, maar ook het soort hout voor kozijnen, de stevigheid van het materiaal en het onderhoud. En laat alvast de fundering storten als je een schuur nog niet kunt laten bouwen. Dat zijn ook de slimme trucjes en het is goed voor het milieu. 

Bij duurzaam bouwen en verbouwen wordt er rekening gehouden met de effecten op het milieu. Dat moet zowel bij het ontwerp gebeuren als tijdens de bouw, verbouw, renovatie of sloop. Bij duurzaam bouwen gaat het óók over het gebruik van het gebouw.

Circulair bouwen

Ga jij een nieuwbouw woonhuis bouwen? Dan heb je te maken met welstandseisen van de gemeente, de beeldkwaliteitseisen. Meestal komen gemeenten niet verder dan eisen die om ‘nieuwe’ materialen vragen. Het hergebruik van bijvoorbeeld kozijnen uit een andere woning passen dan niet. 

Toch zou je bij het bouwen van een wat informeel, natuurhuis eens met de gemeente om tafel kunnen om dit circulair bouwen aan te snijden. Wellicht krijg je meer vrijheid (zeker in het buitengebied).

Als je dan helemaal circulair zou mogen bouwen, kijk je meteen wat de zonnestand, windrichting, zonnepanelen, warmte hergebruik en het gebruik van natuurlijk materiaal is. Denk aan sedumdaken, regenwater opvangen en wat al niet meer.

Renovatie

Op het moment dat jij voor een flinke renovatie staat, zou het ook mooi zijn als je eens kijkt of je materialen kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld deuren uit een pand van 1970 zijn gemiddeld 210 cm hoog, Terwijl op dit moment volgens bouwbesluit deuren 230 cm hoog moeten zijn. De oude deuren zijn dan wellicht nog geschikt voor kastdeuren of als prikbord, als paneel achter de bank. Hoe creatiever je bent en zelf daarmee aan de slag gaat, hoe bijzonderder je woning wordt. 

Faalkosten van 10% 

Ik weet uit ervaring dat er bij het nieuw bouwen ontzettend veel fouten worden gemaakt. Veel meer dan jij denkt. De faalkosten komen om en nabij op 8 tot 10%. Dat zijn dingen die vanwege fouten en wijzigingen afgebroken moeten worden, verkeerde leveringen, achteraf toch niet helemaal goed afgebouwd, tegels die scheef zitten en opnieuw moeten, deuren die niet passen, kozijnen die niet goed zijn afgesteld, de smeervloer die te hoog is aangebracht, enzovoort. 8% van 300.000 euro is toch 24.000 wat de prullenbak ingaat. Niet alleen jouw geld, maar het bouwafval neemt ook behoorlijk toe. 

Voorkom bouwfouten

Hoe komen deze bouwfouten tot stand? Bouwen is behoorlijk complex, zeker als het om unieke woningen gaat. De tekeningen goed lezen, begrijpen en doorgronden voor ze kunnen starten is al een eerst stap. Daarvoor is een uitvoerder van het bouwbedrijf verantwoordelijk. Deze moet leidinggeven, controleren, aansturen en materialen bestellen. De werkdruk is immens hoog, bouwvakkers spreken soms de taal niet goed waardoor communicatie lastig is. Een bouwvakker heeft nog te weinig ervaring, doordat hij bij zijn (vorige) werkgever alleen deuren mocht afhangen. Aannemers werken te veel met verschillende zzp-ers, waardoor er geen binding is met het project.

Wat kun jij hier aan doen?

Maar ook de consument (jij dus) is mede schuldig aan bouwfouten; communicatie is van cruciaal belang. Ik kan je verzekeren dat communicatie niet alleen mailtjes en telefoontjes zijn, die hebben ze juist zo min mogelijk tijdens het werk. Ze leiden enorm af, met als gevolg dat ze wat over het hoofd zien. 

Voorbereiden is het halve werk

Wat de meeste mensen verkeerd aanpakken, is na de architect direct een offerte laten calculeren, terwijl jij jouw binnenkant nog niet op orde hebt. Maak altijd een zo compleet mogelijk plan. Liefst voor dat de tekeningen definitief worden gemaakt. Van je interieur, de keukenopstelling, de badkamer, keuzes maken voor vloeren, deuren en de tuin. Zorg ook dat je elektraplan op orde is. Daarmee krijg je een eerlijke offerte. Bespreek het hele ontwerp met je aannemer voordat je een offerte krijgt en verander zo min mogelijk. 

Onafhankelijk advies

Wil je hulp bij het ontwikkelen van je plannen? Zoek je een sparringpartner die onafhankelijk en professioneel met je meekijkt? Plan dan een online privé consult met mij in.

Oplossing

Online privé consult

Heb jij vragen of zoek je hulp op afstand tijdens of voorafgaand aan jouw bouwproces? Als onafhankelijke professional kijkt Gertie graag met je mee naar jouw verbouw- of bouwplan. Je krijgt persoonlijk advies op specifieke bouw aspecten zoals bijvoorbeeld de planning, het budget of de interieurindeling.

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank