Wie zijn er betrokken bij het ontwerpen van een woning?
Er zijn verschillende trajecten om een woonhuis te bemachtigen. Ieder met zijn eigen unieke eindresultaat. Of je nu grondig gaat verbouwen of juist een nieuwbouwwoning koopt, er zijn diverse experts bij het project betrokken met elk een eigen rol. Maar wie zijn deze experts? In dit artikel leg ik de verschillende rollen uit, zodat je weet wie verantwoordelijk is voor de vormgeving, constructie en uitstraling van jouw pand.
Inhoud
De architect
De architect ontwerpt voor jou een pand naar vorm, stijl en geeft kleur en materiaalkeuze aan voor stenen, kozijnen en pannen. De architect overlegt veel met jou als opdrachtgever. Hij (soms een zij) kan met grote lijnen een pand vormgeven binnen de gestelde kaders die er zijn vanuit de welstand van de gemeente. Ook heeft hij technische en materialenkennis. Hij is de schakel tussen de opdrachtgever, de gemeente en eventueel (op verzoek) de aannemer. De architect is op de hoogte van de regels van jouw gemeente, denk hierbij aan de omgevingsvergunning en welstandsvoorschriften. Hij werkt samen met interieurontwerpers, technisch tekenaars en constructeurs. Tevens houdt hij (indien gewenst) de ruwbouw begroting en soms het ruwbouw proces in de gaten.

De interieurontwerper
Een interieurontwerper (soms binnenhuisarchitect genoemd) is de schakel bij nieuwbouw en renovatie tussen jouw architect en een stylist. Deze expert heeft ook bouwkundige kennis. De interieurontwerper heeft de expertise in het ontwerpen van interieurs binnen de gestelde kaders van de architect. Zij (soms een hij) let op veel details, zoals de draairichting van de deuren, de opstelling van de keuken, de badkamer. Eigenlijk de logistiek, het functioneren binnen in het pand. Zij ontwerpt de keuken, kasten, open haard, badkamer en soms trappen en deuren, inclusief materiaalkeuzes. Daarnaast verzorgt zij een licht- en elektraplan. Dit
alles is onontbeerlijk voor jouw aannemer om tot een volledige offerte te kunnen komen.
Indien gewenst begeleidt zij het interieur tot een eindproduct. Zij weet immers waar, wat en hoe alles moet komen. Dit noemen we dan projectbegeleiding. Tegenwoordig is een koper zich er steeds meer van bewust dat de binnenkant van de woning eigenlijk het belangrijkste is; daar woon en leef je. Veranderen achteraf is heel lastig.
Wil je jouw bestaande woning aanpassen, dan volstaat een interieurontwerper meestal ook, en heb je geen architect nodig.Meestal heeft of verzamelt een interieurontwerper een bouwteam om zich heen om voor jou de fijne afwerking te voltooien en heeft zij contacten met bouwkundig tekenaars en constructeurs indien nodig. Een interieurontwerper is behalve ontwerper soms ook een stylist.
De stylist
Een stylist bedenkt voor jouw huis de kleuren en materialen en denkt mee over de stijl en uitstraling. Zij (soms een hij) weet welke producten erbij horen. Zij maakt jouw woonhuis mooi, gezellig of aangenaam om in te leven. Ze heeft veel kennis van materiaal, lichtinval en kleurbeleving en heeft oog voor details. Een stylist kan samen met jou een plan opstellen en/of met of vóór jou shoppen. Zij voorkomt daarmee miskopen en zorgt voor een mooi samenhangend geheel in jouw stijl en sfeer. Zij bemoeit zich niet met de bouwtechnische kant.
Het komt voor dat een interieurontwerper samenwerkt met een stylist. Soms heeft iemand beide expertises in zich. De styling is bij wijze van spreken de ‘lippenstift’ voor jouw huis. Het is te veranderen als je dat wilt. Onderschat haar rol niet.
De bouwkundig tekenaar
De bouwkundig tekenaar heeft een vrij technisch beroep. Hij/zij zet een schetsontwerp van jouw architect of interieurontwerper om naar werkbare tekeningen. Ook een bouwkundig tekenaar kan de ruwbouw begeleiden en controleren. Sommige architecten hebben een bouwkundige in dienst of besteden dit uit. Op deze technische tekeningen (de bestektekeningen) staan de details van iedere constructie uitgewerkt. Dat zijn de grote bouwtekeningen die je krijgt van de architect als je gaat bouwen. Deze tekeningen moet je goed bewaren. In de toekomst zul je ze vast nog nodig hebben.

De constructeur
Een constructeur is nodig voor de berekening van de sterkte, dikte, en buigkracht van de materialen die je gaat gebruiken in jouw huis. Hij/ zij heeft niet veel met de uitstraling van jouw woning te maken. De berekening is nodig voor jouw aannemer en zijn toeleveranciers. Bijvoorbeeld: Een balkonconstructie moet natuurlijk goed en deugdelijk zijn. Een draagbalk moet genoeg kunnen dragen. Het doel van het pand dient ook bekend te zijn. De vloer van een slaapkamer vraagt een andere draagkracht dan een vloer van een werkplaats met flink wat archiefkasten op de verdieping.
De architect, interieurontwerper, bouwkundig tekenaar en constructeur werken veel samen om jouw huis vorm te geven en te berekenen.
Meteen aan de slag!
Heb je al een plan of schets van de architect en wil je eens sparren met een expert? Boek dan een online consult met Gertie: een kleine investering voor een groots project.
Oplossing
Online cursus: Nieuwbouwwoning
In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!
Meer informatieMaak van je huis een thuis!