Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Verbouwen in een verbouwing

  • 15 december 2021
  • Projecten van Gertie

Wat een rare titel is dit hè? Nou voor mij is dit helder, ik heb het al heel vaak meegemaakt. Tenminste, als ik denk dat het nog aan te passen en te verbeteren is. Soms zijn mensen al zo ver in de verbouwing, waar ik mijn drie uurs advies mag geven, dat ik dan mijn mond maar houd. Ga maar eens tegen de harde werkers zeggen dat de keuken op een verkeerde plek staat als deze net is aangekocht. Maar gelukkig kon ik in dit pand nog net op tijd ingrijpen. 

Een oude boerderij wordt omgebouwd tot woonboerderij. Een architect heeft het uitgewerkt en getekend. De bewoners gaan met hulp van familie en inleen-bouwvakkers zelf aan de slag met de verbouwing. Ze wonen in een ‘keet’ (zo noemen ze een tijdelijke woning in Noord-Brabant) welke naast de te verbouwen boerderij staat, zo kunnen ze ook in de avonduren flink aan de slag.

Inhoud

Een elektriciteitsplan moet vóór de start van de verbouwing

Ze vroegen mij hulp voor drie uur. De stukadoor zou bijna komen en ze wisten niet wat ze met de verlichting aan moesten. De elektricien had al een heleboel leidingen aangelegd, maar ze twijfelde of ze wel goed zaten. Ze wilden voor het stukadoorswerk alsnog even met mij alles nakijken. Jammer dat dit altijd véél te laat gebeurd. Een elektriciteitsplan met lichtpunten moet je meteen naast een architectentekening maken, vóór de start van de verbouwing. Helaas dachten ook deze opdrachtgevers zuinig te zijn óf ze hadden gewoonweg niet aan een interieurontwerper of binnenhuisarchitect gedacht. 

Geen ontwerp van badkamer en keuken

Ondanks dit grote pand was de masterbedroom behoorlijk lastig. Er waren teveel ramen of deuren waardoor een linnenkast onmogelijk pastte. Daarom wouden ze de linnenkast graag in de aangrenzende badkamer plaatsen. Geen ideale situatie. Ik zag in de badkamer dat de leidingen en afvoeren in het zicht lagen; de smeervloer (soort beton waar de leidingen onder komen) was wel al besteld. Mijn opdrachtgevers hadden helaas geen ontwerp van de badkamer en keuken. Ze deelden op gevoel deze ruimtes in. Dus terwijl ik daar rondkeek, stelde ik een hoop vragen vragen:

  • Komt daar de wastafel?
  • Waar komt de douche?
  • Hoe kom je de douche binnen?
  • Waar dient dit voor?
  • En waar dient dat voor?

Mijn hoofd was net een ratelaar; ik was aan het herschikken, overzien wat wél kon. 

Langzaam kreeg ik het plaatje compleet. Gelukkig kon ik hen overtuigen, maar het tegenargument was dat de loodgieter opnieuw alles zou moeten aanleggen en herschikken. Hij was net klaar. “Tja… jullie moeten het zelf weten” was mijn reactie. “Nu kunnen jullie alle leidingen nog verleggen. Hij heeft maar één dag extra werk. Als de smeervloer is aangebracht, zit het de volgende 60 jaar zoals jullie het bedacht hebben. 

Hopelijk is de titel van de blog nu een stuk duidelijker: verbouwen in een verbouwing. Kom je er niet uit met je verbouwing of bouwplannen? Of wil je zekerheid over jouw ontwerp? Dan is een middag sparren wellicht de oplossing. Maak eenvoudig een afspraak met mij om je plannen door te nemen! 

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank