Alle onderwerpen

Vraag het Gertie

Het lijkt mij verstandig om dit huis te verplaatsen

  • 15 december 2021
  • Projecten van Gertie

Heel lang geleden (nee, geen sprookje) werd ik gebeld door een mevrouw of ik haar met haar interieur kon helpen. Ik was nog niet zo heel lang ontwerper, misschien 3 jaar. Ze had via via gehoord dat ik dit werk deed. We maakten een afspraak en ik kwam bij een prachtige woonboerderij uit in Gemert, Noord-Brabant. Een sprookje, zo mooi. Ik wachtte in de auto voor een poort die automatisch opende. Het voelde meteen als een hele mooie en goede opdracht. Een ideale-wens-opdracht!  

Dat was het ook. Ik heb de zolder opnieuw ontworpen en verbouwd. Alles mooi gemeubileerd en gestyled. Ik had leuk contact met Liesbeth, de vrouw deze huizes. Daarna belde Liesbeth me nog wel eens om te vertellen hoe het ging. 

Een nieuw huis

Ze kreeg een nieuwe relatie. Deze man, Hans, wilde een woning bouwen op de locatie waar nu al een woning stond. Dus afbreken en een nieuw woonhuis bij zijn bedrijf. Het zou Hans zijn woning worden. Liesbeth had weinig zeggenschap over de financiën en aanbesteden. Zij adviseerde hem wel om met mij in zee te gaan. “Gertie kan het, zij weet waar ze over praat.” “Dat is niet nodig, dat doet mijn ‘zuske’ wel” was zijn antwoord. “Zij kiest wel de gordijnen en de bank.” 

Mijn beroep, binnenhuisarchitect of interieurontwerper, was nogal ongewoon in die tijd, en voor veel mensen nieuw, zo ook voor hem. Maar Liesbeth hiel vol. “Ik ga het niet doen, ik weet wat erbij kan komen kijken.” Hans bleef toch stug…. totdat zij tegen hem zei: “Dan huur ik Gertie zelf in.” Daar kon hij niet tegenop. Dus ik mocht op audiëntie en hem overtuigen. Liesbeth lichtte mij in, praatte mij bij, stuurde mij alle gegevens en ik wist waar het woonhuis zou komen te staan. Google Earth was mijn hulp. 

De tekeningen bestuderen

Ik kreeg de tekeningen van de architect toegestuurd en ging ze meteen bestuderen. Een jaren ‘30 woning, ruim van opzet, mooie details. Er vielen mij een aantal zaken op. Ik maakte wat schetsen om met deze ‘praat-briefjes’ in overleg te gaan met Hans en Liesbeth. 

De afspraak was in de koffiekamer van Hans zijn bedrijf. Liesbeth fluisterde mij vlug toe: “je moet hem wel overtuigen hè?” 

van-driel-methode

Het pand spiegelen?

Bij de koffie sloeg ik mijn schets open: “Kijk Hans, dit is nog geen mooi ontwerp, maar ik heb – voordat ik begin met een echt ontwerp – een aantal opmerkingen. Het woonhuis is met zijn rug geheel naar het noorden toe gericht. De berging, badkamer en een klein gedeelte van de woonkamer zitten op het noorden. Hier komt de zon op, daar gaat hij onder. Je krijgt minder licht in je woning. Is het niet beter om het pand te spiegelen?” Hans zei eerst niets. Hij mompelde wat; geen prater kwam ik toen achter. Hij stond op en liep gewoon weg. Daar zat ik dan met Liesbeth aan de koffie.
Na een kwartier kwam hij terug, ik keek hem vol verwachting aan; wat gaat er nu komen? Hans zei: “Ik heb de architect gebeld, spiegelen van de woning voor je de bouwaanvraag indient.”  Pfff…. hij had het ineens begrepen. 

Het huis verplaatsen

Toen ging ik verder. “Hans”, begon ik met volle moed, maar toch nog voorzichtig, “ik was nog niet klaar; is het wel slim om op precies deze locatie de nieuwe woning te bouwen? Tussen je loodsen waar veel verkeer komt. Je hebt geen privacy overdag. Rond je huis is het een komen en gaan van vrachtauto’s, bussen, aanhangers en wat nog meer. Ik begreep dat de grond naast je bedrijf ook van jou is. Is het niet verstandiger, gezien de activiteiten en het verkeer, dat je het woonhuis zo’n 100 meter verplaatst?” 

Het hele woonhuis aangepast en ontworpen

Een schot in de roos! Dat had voor hem wel wat consequenties: nieuwe architectentekeningen, vergunningen en bestemmingsplannen. Hij heeft het voor elkaar gekregen. Nu staat zijn woonhuis geheel apart van het bedrijf te schitteren. En niet onbelangrijk voor mij: het hele woonhuis is door mij van binnen aangepast en ontworpen; logistiek verbeterd, trappen, keuken, slaapkamers, drie badkamers, inloopkasten, openhaarden, sauna en een gastenverblijf. Daar schrijf ik nog wel eens een vervolg blog over ;).

Wonen en leven doe je binnen

Ik ben er stellig van overtuigd dat een architect geen interieurontwerper of binnenhuisarchitect is. Dit zijn werkelijk andere skills. Daarbij denk ik dat bij uitstek een vrouw daarvoor geschikt is, want wonen en leven doe je binnen, de buitenkant is voor je buren. 

Heb jij ook hulp nodig bij je gedachtegang over je (nieuwe) huis? Of wil je eens sparren over wat het slimste is om te doen? Plan eenvoudig een afspraak met mij in. Het is tenslotte een kleine investering in een groots project.

Oplossing

Online cursus: Nieuwbouwwoning

In deze cursus neemt Gertie je stap voor stap mee door alle beslissingen die je tijdens de aankoop van een nieuwbouwwoning moet nemen. Van een lichtpunten en stopcontacten plan tot offertes en budgetten. Je krijgt concrete adviezen en opdrachten zodat jij goed voorbereid het proces kan doorlopen. Bepaal zelf je tempo en de modules die voor jou interessant zijn!

Meer informatie

Maak van je huis een thuis!

Grip op het gehele proces met de Van Driel Methode

Vragen

Het antwoord op jouw vragen

Hiernaast vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het boek, de cursus en de privé consulten. Ben je opzoek naar informatie over het bouwen of verbouwen van je huis? Lees dan verder!

Duik in de kennisbank